Classe de mones amb Thermomix® - Tarragona 2019

#Masas, panes y repostería 16 abril 2019

Quan arriba la Pasqua, la Mona que regalarem al fillol o a fillola, ha de ser un regal amb el cor.
I quina satisfacció més gran tindrem quan de forma fàcil, agradable i saludable, podem preparar nosaltres mateixos la Mona amb el nostre Thermomix® . 

Aquest passat 1 d'abril, n'hem fet a la delegació de Tarragona.
L'Anna Ferrete ha dirigit la classe, acompanyada de Cristina Merino i de Judit Nadal.
Aquí vos ho expliquem.


MASSA PER A MONES (Cristina)
Aquesta mona tradicional, es la que els fillols anaven a buscar per Pasqua a casa dels padrins fins que feien la comunió. Se solien posar tants ous durs com anys tenia el fillol. A la classe n'hem farcit amb cabell d'àngel, i l'hem decorada amb ametlla laminada, i també amb una figura de xocolata.


Ingredients i preparació per a una mona Cristina



  • 120 g de llet

  • 60 g d'oli de gira-sol (el d'oliva no ens anirà bé, per ser massa dens)

  • 1 ou (talla L)

  • 50 g de sucre

  • 25 g de llevat fresc de forn de pa.

  • 300 g de farina de força.

  • Tants ous durs, ... com anys té el fillol. (nosaltres n'hem posat un parell)



  1. Posar a escalfar el forn a 180ºC, calor a dalt i abaix.

  2. Posar al got la llet, l'oli, el sucre, l'ou i el llevat.

  3. Programar 15 segons / velocitat 6.

  4. Programar 3 minuts / funció amassar (velocitat espiga)

  5. Traiem la massa i fem la forma de tortell damunt d'un paper de forn i posem els ous durs, ho pintem tot amb ou batut i deixem que torni a doblar el volum.

  6. Coure al forn 180ºC / 15 a 20 minuts

  7. Deixar reposar uns 30 minuts, per a que baixi temperatura i poder tallar pel centre per a farcir-lo.




MASSA PER A MONES DE PÀ DE PESSIC.
Aquesta mona permet una decoració més rica, ja que al damunt li hem posat una cobertura de rovell (yema) ... a part dels ous, pollets, plomes o altres elements de decoració, com fruita gebrada (escarchada), l'hem farcit amb melmelada. O n'hem fet una cobertura de crema de mantega de dos colors. També hem decorat els laterals amb fideus de xocolata o ametlla crocant, que hem incorporat després de posar-li estesa una mica de mantega perquè se'ns quedés adherida.

Ingredients i preparació per a PA DE PESSIC per a un motlle de 24 cm Ø.



  • 4 ous (talla M)

  • 120 g de sucre

  • 120 g de farina de rebosteria (o normal, si no en disposeu)

  • 1 culleradeta de llevat (opcional)



  1. Posar a escalfar el forn a 180ºC, calor a dalt i abaix.

  2. Polvoritzem el sucre, 1 minut / velocitat 5 i incrementar a 10.

  3. Posar la papallona.

  4. Afegir els ous.

  5. Programar 8 minuts / 37ºC / velocitat 3,5.

  6. Afegir la farina i el llevat.

  7. Programar 10 segons / velocitat 2,5.

  8. Posar en un motlle rodó.

  9. Coure al forn 180ºC / 20 minuts.


Ingredients i preparació de FARCIT AMB MELMELADA



  • 50 g d'aigua.

  • 1 cullerada de sucre

  • 1 pot de melmelada d'albercoc



  1. Posar al got l'aigua i el sucre.

  2. Programar 2:30 minuts / 120ºC / velocitat 2,5 (s'haurà arribat als 100ºC)

  3. Posa al got el pot de melmelada

  4. Programar 2:30 minuts / 120ºC / velocitat 5.


Ingredients i preparació de la COBERTURA DE ROVELL (YEMA)



  • 4 ous.


  • Sucre, el mateix pes dels ous sense closca.

  • 15 g de midó de blat de moro (per exemple, Maicena®).

  • 1 fulla de gelatina neutra (o 2 g si és en pols).

  • 90 g d'aigua.



  1. Casquem els ous, els posem en un bol, i els pesem.

  2. En un altre bol posem el mateix pes de sucre.

  3. En el bol del sucre hi afegim la Maicena®

  4. En el bol dels ous hi afegim l'aigua (així tenim sòlids amb sòlids i líquids amb líquids).

  5. Posar en el got el contingut del bol dels líquids.

  6. Programar 30 segons / velocitat 3

  7. Mentrestant, barregem bé el contingut del bol de sòlids.

  8. Posar en el got el bol dels sòlids.

  9. Programar 2 minuts / velocitat 3,5.

  10. En un altre bol, hidratem la gelatina posant-la en aigua freda.

  11. Programar 10 minuts / 120ºC / velocitat 3,5

  12. Escorrem amb la mà la gelatina i l'afegim al got.

  13. Programar 10 segons / velocitat 5.

  14. Posem el rovell (yema) en calent damunt del pa de pessic i el deixem a la nevera un mínim de dues hores.


Ingredients i preparació de CREMA DE MANTEGA



  • 120 g de sucre.

  • 350 de mantega tova tallada a trossos (deixar-la un parell d'hores fora de la nevera).

  • 30 g de llet.

  • Cacau Pur en pols



  1. Posar al got el sucre i polvoritzar 20 segons /velocitat 10

  2. Posar la papallona a les ganivetes

  3. Afegir al got la mantega i la llet,

  4. Programar 3 minuts / velocitat 3

  5. Treure una mica més de la meitat de la crema de mantega del got i disposar-la en una mànega pastissera, a la que li haurem posat una broqueta arrissada.


  6. Part d'aquesta crema de mantega l'utilitzarem per a posar als laterals dels pa de pessic per a que se'ns "adhereixi" la decoració.

  7. A la mantega que ens ha quedat al got, li posem dues cullerades de cacau pur en pols i barregem 2 minuts / velocitat 3 (O si volguéssim que tingués altre color, com per exemple rosa, podem posar-hi 7 gotes de colorant líquid alimentari)

  8. Posar aquesta mantega que ens ha quedat colorejada en una mànega pastissera , a la que li haurem posat prèviament una broqueta arrissada.

  9. Utilitzar a conveniència (amb un elegant girar de canell!)


Aquí tenim el resultat:


Mona Cristina amb ous cuits


Mona Cristina farcida amb cabell d'àngel, decorada amb ametlla laminada


Pessic farcit de melmelada d'albercoc. Per fora porta la crema de rovell. Decorada amb crema de mantega i fruita gebrada (escarchada), i decorada amb ous de xocolata embolicats amb colors vius i lateral decorat amb ametlla crocant.


Pa de pessic farcit de melmelada d'albercoc. Decorada amb crema de mantega i en laterals amb encenalls de xocolata.


Una estona ben profitosa.
Tindrem al fillol, content tot un any !!