SANT JOAN, TEMPS DE COQUES AMB Thermomix® TARRAGONA

#Masas, panes y repostería 01 junio 2021

COQUES DE SANT JOAN:  ||  
[COCA DE FRUITES CONFITADES] ||  
[COCA DE CREMA PASTISSERA] ||  
[COCA DE LLARDONS] ||  

i ... TAMBÉ SENSE GLUTEN !!!





Al mes de Juny, comencen a estirar-se els dies, l'estiu està ja a tocar, i ens preparem per moments de revetlla, posant en fred el Cava (o escumosos de qualitat del Penedès) i volem la millor coca.


Quina millor coca que la preparada per nosaltres mateixos en el nostre Thermomix® ?


No el tens i vols saber-ne més, ... CONTACTA'M i te ensenyo el Thermomix® sense cap compromís. 
-ARA, ... DEMOSTRACIÓ VIRTUAL ONLINE, ... per a que no et moguis de casa !


Hi ha sempre una bona opció per adquirir-lo còmodament. Ja tenim aquí a tocar el nou Thermomix® TM6!

Però anem per feina, ... 
Si volem que la coca sigui amb Crema, ... ens caldrà també, a part dels 10 minuts que triga en fer-se,



  • 500 gr. de llet sencera

  • 70 gr. de sucre

  • 50 gr. de farina de reposteria ~es pot substituir per Maicena®~

  • 2 rovells d'ou

  • 2 ous ~podem substituir els 2 ous per 3 rovells d'ou, amb el que en posarem un total de 5 rovells d'ou, i ens quedarà amb un color força més pujat. ~

  • 1 culleradeta de vainilla líquida (o sucre de vainilla)

  • si la volem que ens quedi més fina, ... 20 gr. de mantega


La preparació de la Crema Pastissera és ben simple. La tenim en cuina automàtica en el nostre Thermomix® TM5 , o en el cookidoo del TM6. (recepta Crema Pastelera)



  1. Posar en el got la llet, el sucre, la farina, els ous*, els rovells d'ou, (o els 5 rovells d'ou) la vainilla líquida (o sucre de vainilla), i programar 7 minuts/temperatura 90ºC/ velocitat 4.

  2. Posar-hi la mantega. 

  3. A continuació, barrejar 5 segons/sense temperatura/ velocitat 10.

  4. Posar en una mànega pastissera (si ens cal amb l'ajut del cistellet per a que ens ho sostingui mentre l'omplim) i desar en el frigorífic fins al moment d'utilitzar.
    (Cal utilitzar-la freda)


Ingredients per a les coques:



  • 130 gr. de sucre

  • 1 llimona (n'utilitzarem la pell, sense res de part blanca)

  • 1 taronja (n'utilitzarem la pell, sense res de part blanca)

  • 160 gr. de llet (millor si és sencera)

  • 150 gr. de llard de porc (manteca de cerdo)

  • 200 gr. de patata cuita (es pot preparar amb anterioritat)

  • 3 ous (1 l'utilitzarem per a pintar quan estiguem acabant)

  • 40 gr. de llevat de pa.

  • 500 gr. de farina de força

  • 120 gr. de sucre atorronat (que el farem senzillament barrejant sucre "normal" amb unes gotes d'aigua)

  • Fruita confitada, ... al gust, i si es vol, ... algún pinyonet.


Preparació per a la COCA DE FRUITA CONFITADA I COCA DE CREMA PASTISSERA:



  1. La primera qüestió, és si tenim els 200 gr. de patata cuita que necessitarem. La podem tenir preparada amb antelació, i si ja la tenim, passem d'aquesta primera part i anem directament al punt 10.

  2. Tenim dos opcions: Microones o Thermomix® .

  3. Si prefereixes coure-la al microones, tenir present que minva de pes quan perd humitat, ... millor posem 300 gr. per a garantir-nos disposar dels 200 que necessitem, i amb la pell ben neta i seca, se l'embolica en paper film transparent i que quedi ben tancada, la punxem 4 o 5 vegades, programem 5 minuts al microones a màxima potència. i en acabar el temps, ja està cuita. Se li treu el paper film transparent amb cura de no cremar-nos i la pelem, que la pell surt gairebé sola.



  4. Si prefereixes coure-la en el Thermomix® , posar en el got 700 gr. d'aigua.

  5. Posar el cistellet a l'interior del got

  6. Posar dins del cistellet 200 gr. de patata pelada i tallada a daus d'uns 3 a 4 cm.

  7. Programar 30 minuts/funció VAROMA/ velocitat 2 per coure-les al vapor (la verdura al vapor sempre queda més gustosa).

  8. Quan finalitzi, treure el cistellet amb l'ajuda de l'espàtula del Thermomix® per a no cremar-nos, i reservem la patata per a quan sigui necessari.

  9. En acabar, haurem de netejar i deixar ben sec el got. Si teníem la patata cuita, ... comencem a partir d'aquí



  10. Posar en el got 130 gr de sucre y programar 20 seg/sense temperatura/velocitat 10

  11. Afegir al got la pell de la llimona i de la taronja, i programar 20 seg/sense temperatura/velocitat 10

  12. Afegir al got la llet , el llard de porc i 2 ous, i programar 1 minut /temperatura 37ºC/ velocitat 3

  13. Afegim el llevat esmicolant-lo, els 200 gr. de patata cuita i la farina, i programar 30 segons/sense temperatura/ velocitat 6.

  14. Programar 3 minuts /sense temperatura/funció Amassar. (velocitat espiga en TM31).

  15. Treure-ho del got i posar la massa en un bol engreixat fins a que dobli el volum, (aproximadament d'una hora a hora i mitja)

  16. Preparar un parell de safates de forn, forrant-les amb paper vegetal.

  17. Amb els mans untades d'oli (la massa s'enganxa) dividir en dues porcions, fer-ne dues boles i estendre la massa en cadascuna de les safates de forn, donant-lis la forma final de la coca. Evitarem passar-hi el Corró per no treure-li l'aire que se'ns ha generat dins la massa en llevar. 

  18. Marcar enfonsant la massa amb la mà la posició d'on hi posarem la crema, fent un caminet, i així després quedarà més integrada, no tant sobreposada. 

  19. Pintar les coques amb ou batut i posar-hi al damunt el sucre atorronat, les fruites confitades en una i la crema pastissera que haurem preparat amb anterioritat, deixant-lo llevar novament fins que dobli novament el volum. (Aproximadament una hora a 40ºC.)



  20. Quan faltin de 20 a 25 minuts, posar a prescalfar el forn a 200ºC. No ho farem abans, per no fer despesa innecessària d'energia. 

  21. Un cop hagi doblat novament el volum, i ja totalment decorada, posar al forn, a dalt i abaix, a 200ºC, per 15 minuts. (aproximadament, que tingui una mica de color i no se'ns torri en excés)




En voleu més?
... COCA DE SANT JOAN (BRIOIX)
Ingredients:



  • 180 g d'aigua

  • 2 ous

  • 60 g de mantega

  • 100 g de sucre

  • 1 polsim de sal

  • 1/2 culleradeta de canyella en pols

  • 1/2 culleradeta de matafaluga en pols

  • 1 culleradeta de ratlladura de llimona

  • 500 g de farina de força

  • 1/2 pastilla de llevat fresc (12,5 g aproximadament)


Preparació de la coca de Sant Joan  (brioix)



  1. Posar tots els ingredients en el mateix ordre descrit, iniciant per l'aigua i acabant amb el llevat, tot al mateix temps a l'interior del got.

  2. Posar tapa i cubilet i amassar 8 minuts (funció espiga en models anteriors)

  3. Estirar formant un rectangle de 20 x 30 cm aproximadament

  4. Pintar amb ou batut, i decorar amb fruita, o crema pastissera.

  5. Deixam que llevi fins a doblar el seu volum.

  6. Posar a escalfar el forn a 220ºC.

  7. Introduïr al forn quan ja estigui a la temperatura de 220ºC, 10 minuts aproximadament.


Mes encara? ... Una bona COCA DE LLARDONS, que evidentment, podem preparar fàcilment amb el nostre Thermomix® .


Ingredients per a la massa de la coca de llardons



  • 100 gr. de llet

  • 100 gr. d'aigua 

  • 200 gr. de llard de porc (manteca de cerdo)

  • 20 gr. de llevat premsat 

  • 400 gr. de farina 

  • 1 culleradeta de sal 


Ingredients per a la cobertura



  • 200 gr. de Llardons (altrament dit Chicharrones)

  • 50 gr. de pinyons 

  • Sucre Torronat (amb unes gotes d'aigua per a que quedi gruixut)


Preparació de la coca de llardons:



  1. Comencem a escalfar el forn, a 200ºC

  2. Trossejar els Llardons 10 segons / sense temperatura/ velocitat 4. Treure del got i reservar 

  3. Sense rentar el got, posar-hi la llet, aigua i el llard de porc, 1 minut / temperatura 40ºC / velocitat 1. Quan es desfaci el llard es pot posar en velocitat 2 per a que no vibri el got.

  4. Afegir el llevat, la farina i la sal i 1 minut  / sense temperatura / funció Amassar (velocitat Espiga en TM31) //(com a detall, el llevat i la sal, sempre separats encara que sigui per la farina, ... si no, la el llevat no lleva).

  5. Posar-hi els Llardons i barrejar 15 segons  / sense temperatura / funció Amassar (Espiga en TM31) . Acabar de barrejar-ho amb les mans quan treiem la masa del got. 

  6. Estirar la massa amb les mans al damunt d'una safata pincelada amb oli, deixant-la molt fina, i cobrint-la amb els pinyons. Espolvorejar-li al damunt amb el sucre atorronat, al gust

  7. Introduïr al forn, que ja tindrem pre-escalfat a 200ºC, durant aproximadament 10 minuts

    i deixeu que estiguin fedes per a gaudir-les !!!


(foto de la meva clienta Maria Ramirez)

COCA DE SANT JOAN (SENSE GLUTEN)
Ingredients:


Massa mare:



  • · 50 gr de farina sense gluten (PROCELI)

  • · 1 pastilla (25 gr) llevat fresc sense gluten

  • · 50 gr d'aigua


brioix:



  • · 80 grams de sucre (*)

  • · Tires de pell de llimona sense res de part blanca

  • · 2 ous

  • · 50 gr de mantega a temperatura ambient

  • · 1 rajolí d'anís

  • · 50 grams de farina de cigró (**)

  • · 175 grams de farina sense gluten (PROCELI)

  • · Un pessic de sal

  • · 1 ou per pinzellar

  • · Fruites confitades, pinyons, sucre gebrat, massapà de cobertura i / o crema pastissera per decorar.


· (*) Podem utilitzar meitat sucre blanc (que polvoritzarem en el pas 1) i meitat sucre invertit perquè la massa tingui més "humitat". En aquest cas en el pas 1 polvoritzarem 40 gr de sucre i en el pas 5 afegiríem els 40 gr de sucre invertit restants.


· (**) Podem fer la nostra pròpia farina de cigró polvoritzant cigrons crus. (Màxim 300 gr cada vegada, 20 seg. Vel.10.)



PREPARACIÓ:



  1. Amb el got sec, polvoritzar el sucre (*) 15 seg. - v. 5-10, afegir les pells de llimona i polvoritzar altres 15 seg. a la mateixa velocitat. Reservar en un bol.

  2. Sense rentar el got posar els cigrons CRUS i polvoritzar 1 min.- v. progressiva 5-10. Deixar uns 30 segons a v.5 perquè trituri bé (fa bastant soroll) i després anar pujant fins v.10.

  3. Incorporar la farina sense gluten, el sucre de el pas 1 i el pessic de sal, i tamisar tot junt programant 30 seg. - v.10. Reservar en un bol.

  4. A continuació i sense necessitat de rentar el got anem a preparar la massa mare. Posar en el got la farina sense gluten de la massa mare, el llevat i l'aigua i barrejar 15 seg. a v.4. Reservar en un bol tapat fins que dobli el seu volum (uns 15 min). (Queda una massa enganxosa)

  5. Sense necessitat de rentar el vas, posar la barreja de farines i sucre reservats al pas 3. Afegir, si és el cas el sucre invertit (*), la mantega, els ous i el rajolí d'anís. Barrejar 10-15 segments vel.6 Mentrestant preparar un paper d'enfornar untant amb una mica d'oli (Les masses sense gluten són molt enganxoses)

  6. Quan la massa mare de l'pas 4 hagi doblat el seu volum, programar 3 minuts. - vel. Espiga per pastar i mentrestant anar incorporant pel bocal, amb l'ajuda de l'espàtula o una llengua de gat, la massa mare en 4-5 porcions perquè es vagi integrant.

  7. Amb l'ajuda d'una llengua de gat anar traient la massa del vas i la posem sobre de el paper d'enfornar prèviament engreixat.

  8. Per treballar millor la massa (s'enganxa una mica-bastant) untar les mans amb oli o mantega de porc.

  9. Donant-li petits tocs (com si ens quemáramos) anar donant-li la forma, tenint en compte que la massa va a llevar (créixer) a l'ample, mai al llarg per tant donar-li d'entrada el llarg desitjat (jo faig el de la safata de forn). És una massa que no s'ha de tocar massa ni pretendre bolear, no és fàcil explicar per escrit però amb les mans ben untades veureu que és fàcil de manejar i de donar-li la forma desitjada.

  10. Pintar-les amb l'ou batut o massapà de cobertura, adornar amb fruita confitada o amb crema pastissera i els pinyons, posar una mica de sucre gebrat i deixar reposar uns 60 minuts més (fins que dobli el seu volum).
    MOLT IMPORTANT: en un lloc que no hi hagi corrent d'aire !!!!

  11. Coure al forn a 180 º uns 12-15 minuts aproximadament. Dins el forn posar un recipient amb aigua.



TRUCS / COMENTARIS:



  • Organitza't be el temps. Cal tenir en compte que necessitem temps per a preparació, llevat, forn i refredament.



  • Les coses que es fan esperar, ... Les preparacions de masses amb llevat precisen del teu temps de llevat. En cas que tinguis pressa, pots utilitzar la funció FERMENTAR en el Thermomix® TM6 posant la massa al Varoma, o posar-la a l'interior del forn al mínim, només encès.
    Si no tens TM6, pots posar aigua al got, i programar els minuts que vulguis, velocitat cullera i temperatura 70ºC.



  • Tanmateix tingues present que la temperatura i humitat d'on estiguis cuinant poden influir. Un dia de calor és ben diferent que un dia fred, humit, ventós. Assegura't que no li puguin afectar les corrents d'aire.



  • Pots preparar els ingredients abans, i mentre l'anem preparant, tindrem temps d'anar desant l'utilitzat i tenir més espai a la cuina.



  • Retira la massa del got deixant-la caure a la superficie de treball i girant les ganivetes. Les masses en general no els agrada ser esqueixades i sempre millor tallar-les amb espàtula.



  • No pressionarem la massa després del llevat, ja que farem que perdi la gasificació que el llevat ha generat. L'estirarem amb les mans o fins i tot amb el corró sense pressionar-la gaire, ja que després no pujarà d'igual manera.



  • Important que el forn estigui a la temperatura adequada abans de posar les coques. Si no tenim clar que el nostre forn dona la temperatura de demanda, utilitza un termòmetre de forn. 
    Si estava fred i hem de tenir-lo més temps de forn pot quedar resseca de dins, i si no està ben calent no agafarà el color "torrat" a la superfície. També se'ns ressecarà si utilitzem el ventilador, ja que deshidrata en excés la massa.



  • Tingues present que el temps de cocció d'una coca de Sant Joan és curt. Comença a controlar sense obrir-lo als 10 minuts (brioix, llardons) i el 15 minuts (de crema, fruita i sense gluten).
    Millor un torradet lleuger, que si et passes de torrat, ... possiblement quedarà ressec.



  • Com en totes les masses, ... (també el pa) quan la treguis del forn, posa-la a refredar damunt d'una reixeta per evitar que s'humitegi de la base. Quedaria humit i convé que estigui sec.


No disposes de Thermomix® per a fer aquestes meravelles?, ... posem-li remei. CONTACTA'M i t'explico LA MILLOR FORMA DE GAUDIR DE Thermomix® . UNA OPCIÓ ACCESIBLE, CÒMODE I SEGURA.



Reserva la teva demostració: Omple el formulari "TE LLAMO GRATIS" o "solicita una demostración" i et trucaré i informaré sense cap compromís.



I el millor de tot, ... no te n'apenediràs ! 




Distingit en la Convención Nacional de Ventas Thermomix® 2018 a Estocolmo, com a millor NOU agent comercial de la zona Est (Catalunya, Valencia i Balears). 





Confia-hi tu també

No et quedis amb les ganes de provar-lo. Hi ha un abans i un després a l'arribada del Thermomix® . 




NO ET DEMANO QUE EM CREGUIS. PROVA'L