PANELLETS. RECEPTA TRADICIONAL

#Postres y dulces 31 octubre 2015

PANELLETS. RECEPTA TRADICIONALDels dolços no convé abusar, però el tast d'un postre típic de Catalunya una vegada l'any es pot fer sense problema.  Són energètics sí, però si els prepares de forma tradicional, t'estalviaràs els conservants, excès de fècules i additius que porten els comercialitzats industrialment.A continuació, la recepta. A gaudir i...salut!  PANELLETS Ingredients:×          250g de sucre×          Pell d’una llimona (només la part groga)×          400g d’ametlles crues sense pell×          1 clara d’ou×          50g patata bullida fredaDecoració:×          2 cc de licor de taronja×          Ratlladura de taronja×          10-12 guindes×          20g de coco ratllat×          2 cc de cafè soluble×          100g de pinyons×          100g de granulat d’ametlles×          2 rovells d’ou batuts×          Xocolata fondant×          Codonyat 1. Posa el sucre al got i programa 20s vel. progressiva 5 - 10.2. Afegeix la pell de la llimona i programa 20s vel. progressiva 5 - 10.3. Incorpora l’ametlla i programa 10s vel.64. Afegeix la patata i la clara i barreja programant 6s vel.6. Retira la massa del got  a una bossa de plàstic i deixa a la nevera 10 hores.5. Pre-escalfa el forn a 240º6. Divideix la massa en 8 parts  i prepara les diferents varietats.Panellet de guinda:Posa 120g de massa al got, afegeix 2cc d’almívar, programa 10s vel. espiga. Fes boles, posa una guinda confitada i pinta amb l’ou.Panellet de taronja:Posa 120g de massa al got, afegeix 1cc de ratlladura de taronja. Fes boles.Panellet de codonyat:Estira una porció de 120g de massa formant un rectangle de 0.5cm d’alt x 4cm d’ample. Talla una tira de codonyat de 0.5 cm d’alt per 1 cm d’ample, posa-la al centre del rectangle i tanca la massa per formar un rotllet. Talla en porcions i pinta-ho amb rovell.Panellet de coco:Posa 120g de massa al got, afegeix 10g de coco i programa 5s vel. espiga. Fes piràmides, arrebossa amb rovell i passa-les amb coco ratllat restant.Panellet de cafè:Dissol 2 cc de Café soluble en unes gotes d’aigua. Posa-ho al got amb 120g de massa i programa 5s vel. espiga. Fes boles, aplana-les lleugerament i marca un línia amb el ganivet imitant el gra de cafè.Panellet de pinyons:Fes boles, i arrebossa amb pinyons banyats amb rovell d’ou.Panellet de xocolata i crocant:Fes rotllets,  mentre es fan els panellets al forn prepara la cobertura de xocolata*. Pinta els panellets amb la xocolata i el crocant i posa-ho a la nevera per refredar.  * Posa-ho a una safata al forn (pre-escalfat a 220º) damunt d’un paper vegetal i deixa-ho coure durant 5 minuts. Alternativa:  Si vols prescindir completament del sucre, pots fer la massa amb 125g de moniato cuit sense pell, 4 cs de compota de poma i 125g d'ametlla crua (1cc d'estevia sense refinar opcional o dàtils triturats). Com que tenen més quantitat d'aigua cal allargar la cocció al forn.  La dolçor no és la mateixa (i menys si no hi posem estevia) ni són els panellets tradicionals però sí una bona alternativa lliure també de sucres.