Arròs amb llet

#Postres y dulces 27 abril 2020

Encara hi ha qui pensa que un Thermomix® és només un robot de cuina. Sovint explico que és molt més, i és principalment emocions, des que un/a comença a pensar en què comprar i cuinar fins a degustar-ho.
Ja siguin des d'unes llenties a la rebosteria més elaborada. Ara és molt fàcil amb la cuina guiada i les gairebé 5200 receptes a la plataforma www.cookidoo.es 

La primera recepta que vaig posar a la Blogosfera
vaig voler que fos EMOCIÓ, un homenatge. 


Recordo dels anys 70, (que un té una edat, ...) que l'àvia Lluïsa sempre ens en feia quan arribava Setmana Santa, en uns dies en que també feia els bunyols i el bacallà perquè menjar carn era pecat, mentre a la tele en blanc i negre i bajo palio, sortien les processons.


La cuina senzilla de la gent que havia patit la guerra i sobreviscut la postguerra, sense pretensions i força nutritiva.


Aquesta senzilla recepta és un homenatge a la meva avia, (emotiu si més no per a mi), i és per a ella.




Arròs amb llet (per a sis persones) 


Ingredients:



  • 1500 gr. de llet sencera (si es vol més cremós, posar 1100 gr. de llet i 400 gr. de llet evaporada) 

  • 200 gr. d'arròs de gra rodó 

  • 3 o 4 peles de llimona

  • 4 o 5 peles de taronja

  • 1 pal de canyella 

  • 1 pessic de sal 

  • 230 gr. de sucre

  • 70 gr. de mantega

  • Canyella molta


Preparació:



  1. Posar la papallona en la seva posició, damunt les ganivetes. Girar-les un quart per a que quedin ben subjectes. (no està de més recordar que mai s'ha de sobrepassar la velocitat 4 amb la papallona posada)

  2. Posar en el got la llet, l'arròs, la pell de llimona i de taronja, la canyella i la sal.

  3. Programar 45 min / 90°C / vel. 1

  4. Afegir el sucre i la mantega.

  5. Programar 10 min / 90°C / vel. 1

  6. Posar-ho en una font o en copes individuals.

  7. Retirar les pells de taronja i de llimona i també (si és vol) el pal de canyella i deixar refredar.

  8. Servir amb canyella en pols al damunt (o no!) 



APROFITAMENT:


Quan sobra arrós amb llet, i hi un parell d'aprofitaments molt interessants.


Croquetes:
L'arrós amb llet ha d'estar molt fred i una mica compacte per a poder moldejar-lo.
Cal passar-lo per ou i pa ratllat. Un cop fregides i escorregudes les croquetes damunt de paper absorbent, es pot espolvorejar amb sucre glas per damunt, i acompanyar d'alguna compota tèbia.


Gelat:



  • 3 rovells d'ou


  • 5 gotes de suc de llimona


  • 1 pessic de sal

  • 110 g de sucre invertit + 30 g de sucre blanc // o 140 g de sucre blanc *

  • 500 gr. de arròs amb llet


  • 200 gr. de nata per a muntar, 35% M.G

  • Canyella molt per a espolvorejar 


* Segueix aques enllaç per a saber com fer el  SUCRE INVERTIT :
En gelats, podem substituir d'un 30 a un 80% de sucre blanc per sucre invertit o fins i tot utilitzar nomès sucre invertit, per a que no cristal·litzi. (evitem anar-lo triturant 1 minut a velocitat 6 cada mitja hora durant les primeres 4 hores)

Preparació: 
El prepararem com a mínim 12 hores abans.



  • Posem la papallona a les ganivetes i al got les clares, gotes de suc de llimona, sal i sucre.Programem 4 minuts, 37ºC, velocitat 3,5.

  • Després, programem 4 minuts, velocitat 3,5 (sense temperatura)

  • Aboquem en un bol i reservem.

  • Treiem la papallona i sense rentar el got, posem l'arròs amb llet i la nata.
    Si no volem que es notin els grans d'arròs, triturar-lo 30 seg/vel 7.

  • Programem 30 segons, a velocidad 3.5

  • Aboquem el contingut del got en el bol reservat anteriorment i barregem suaument amb l'espàtula amb moviments envolvents fins que tot estigui ben integrat.

  • Posem en un recipient hermètic i desem 12 a horas en el frigorífic.
    Si no hem utilitzat sucre invertit, durant les primeres 4 hores, hauriem de posar-lo al Thermomix® 1 minut a velocitat 6 cada mitja hora per trencar la cristal·lització del gel.

  • El treiem 5 minuts abans i empolsinem amb canyella molta per damunt.
    Si veiem que se'ns ha cristal·litzat, podem batre'l 30 segons a velocitat 6.