COL-I-FLOR ESPURNEJADA

#Verduras, hortalizas y ensaladas 02 marzo 2015

M’ha fet il•lusió titular el plat d’aquesta forma, per l’espurna resultona que va adoptar,  tenint en compte que estem intentant fer plats saludables. Normalment és una mica sonso menjar-se un plat de col-i-flor bullida “a seques”. En aquest cas he pretès animar-la amb una mica de gràcia que ens enriqueix el plat aportant nutrients que fan que la verdura s’acompanyi de proteïnes. La proteïna ens l’aporta els trossets de tofu fet de soja. Normalment el tofu també és blanc, per tant en aquesta recepta no el veuríem, perquè els principals ingredients són blancs: tofu, beixamel i col-i-flor. Aquí està l’ espurna de la recepta. El tofu que hem preparat per a aquest plat és tofu a l’alfàbrega, per tant està puntejat de color verd.INGREDIENTS: • 1 Col-i-flor•200 gr. de Tofu a l’alfàbrega•4 grans d’all.•Un raig de salsa tamari.•Sal•50 gr. d’ametlles filetejades•50 gr. de pinyons•200 gr. de bolets shiitakes-Salsa beixamel•40 gr. d’oli d’oliva verge extra•60 gr. de farina d’espelta•600 gr. d’orxata vegetal de kamut (recuperació de varietats antigues de blat), sense sucre ni cap tipus d’endolciment.•Pessic de sal.•Polsim de pebre negre.•Polsim de ratlladura de nou moscada.  -PreparacióPrimer preparem les làmines d’all que haurem filetejat. Escalfem l’oli que posarem a dins del got a temperatura varoma, durant 2 minuts, vel. cullera. Quan ja sigui calent, posarem gir invers i  tirarem pel broc les làmines d’all que sofregirem durant 2 minuts. Mentre filetejarem els shiitaques i també els afegirem. En l’últim minut hi afegirem el raig de salsa tamari. Programarem Varoma, 5’, vel. 1.Reservarem el sofregit de shiitakes a l’all i passarem a fer la cocció de la col-i-flor.Posarem uns 500 gr. d’aigua a dins el got. Temperatura varoma, 20 minuts. Prepararem els ramillets de col-i-flor a dins de la safata varoma, per courel’ls al dente gràcies al vapor. Comprovarem el punt de cocció, i si cal programarem uns minuts més. Mentre anirem tallant el tofu a l’alfàbrega a dauets, i si ens agrada més, torrarem els pinyons i les ametlles filetejades en una safata al forn, durant 15’ a 180ºQuan la verdura estigui cuita, reservarem la safata varoma tapada, perquè mantingui l’escalfor.Llençarem l’aigua del got i procedirem a fer la beixamel, sense làctic.Primer escalfarem l’oli: 1’ 30’’/ 100º / vel. 1. A continuació prepararem el roux tirant la farina al voltant de les ganivetes i sofregirem la farina durant 3’/120º/ vel 1. Afegim l’orxata de kamut o civada, la sal, el pebre negre i la nou moscada ratllada i programem 8’/ 100º/vel4.En l’últim pas només ens cal barrejar tots els ingredients dins d’una safata o recipient. Posarem les floretes de col-i-flor amb els dauets de tofu i el sofregit de shiitakes amb all que teníem reservat. Ho cubrirem amb la salsa beixamel, i per sobre afegirem els pinyons i/o ametlles filetejades i ja ho tenim.M’agradaria fer un aclariment. He parlat d’orxata vegetal, perquè és un terme una mica confús el d’anomenar “llet” a allò que no és “llet”. Ja que la llet és d’origen animal i no té res a veure amb els extractes líquids que s’elaboren amb llavors, fruits secs o cereals. Tenim begudes de civada, de blat, arròs, d’ametlles, d’avellanes, de kamut igual com es fa beguda de xufles que sí que té un nom: orxata. Per tant faig servir aquest terme per referir-me a una beguda elaborada amb aigua i llavors o cereals, és a dir aliments d’origen vegetal. Etimològicament la paraula “orxata” procedeix de l’italià i fa referència a l’aigua d’ordi, ja que era l”orzo” en llatí . Ara bé hi ha una llegenda que explica que una noieta va donar a provar l’orxata al rei Jume I, i li va agradar tant que li va preguntar que era. Ella li va explicar que era llet de xufla. Però el rei li va contestar: Açò no és llet, açò és OR, XATA!,COL-I-FLOR ESPURNEJADA